top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /táto krajina už asi nie je pre nikoho/


V poslednej dobe sa mi priplietlo pod nohy pár absurdných situácií, ktoré mi len tak podhodil život. Ani som nič nemusel vymýšľať. Len sa stali. A všetky sú dôsledok toho, čo momentálne žijeme. Ľudia sú už takmer dva mesiace zavretí, deti takmer pol roka nechodia do školy, všetko funguje vo zvláštnom režime. Oficiálne takmer nič, neoficiálne to beží podľa potreby. Zaujalo ma niekoľko príhod, ktoré sa udiali v mojom okolí. Uvediem najskôr príhody zo zdravotníkmi:

Poznám jedného srdciara. Pracoval ako dobrovoľník v nemocnici pri covid pacientoch. Časom sa nakazil. Chcel to skúsiť vyležať doma, ale prišli komlikácie a museli ho previezť do nemocnice. Nateraz mu to zachránilo život. Stalo sa to tesne pred koncom minulého roka. Nemocnice boli tesne pred kolapsom a asi dva dni po tom, čo ho odviezli a rodina netušila, či sa odtiaľ ešte vráti, im večer zaklopali na dvere vojaci s rozkazom pre doktora, aby sa okamžite hlásil v nemocnici. Keď jeho manželka povedala, že tam leží s ťažkým priebehom ochorenia, najskôr ju podozrievali, že ho zatajuje. Až keď dôrazne povedala, aby si to overili, odišli. Asi po mesiaci sa dostal domov. S kyslíkovým prístrojom. Bez neho nevie fungovať. Nuž ale má aj ambulanciu. Tá je v regióne, kde je jediný srdciar. A tak mu oznámili, že sa musí dostaviť do ambulancie, lebo situácia sa zhoršuje a potrebujú s ním konzultovať prípady covidu. A tak tam chodí, teda vozí ho tam manželka. S tým kyslíkovým prístrojom ordinuje. Ukážkový prípad fungujúceho systému. Alebo systému tesne pred kolapsom? Úprimne, keby som prišiel do ambulancie a tam za stolom by sedel lekár napojený na kyslík, zauvažoval by som, kto potrebuje pomoc viac...Hold, taká je doba.

Druhý prípad je o niečo menej absurdný. Poznám anesteziológa, dôchodcu, onkologického pacienta. A keďže anesteziológov momentálne treba, aj jeho povolali do služby. Áno, je riziková skupina, veď akákoľvek nákaza by ho mohla zabiť. No je lekár. Dostal rýchlo dávku vakcíny, aby sa dalo povedať, že je chánený. Tiež to o niečom svedčí...

Istá pani volala na hygienu, či môže otvoriť svoju prevádzku. Pani na hygiene reagovala, že prečo nie. Veď kontrolovať by ju prišla len hygiena a oni teraz nekontrolujú. Takže pohoda. Nik iný tam nepríde. Za výnimku sa dá schovať takmer všetko. A ak vás nikto neudá, nie je dôvod na kontrlou. Horšie je ak udá, to už riešiť treba.

Jasné, ľudia toho už majú naozaj dosť. Živiť rodiny treba... A tak sa ten plán - neplán nejak rozpadá ešte skôr, ako začne platiť.

Popri tomto všetkom nám nad hlavami lieta lietadlo, s relikviou svätej krvi. V zúfalstve uveríme, že toto je liek na všetko. Ozaj, zabudol som, že máme aj poľné letisko. Možno pri najbližšom prelete skúsim nastúpiť...

Ešte že mám prácu z domu a za domom les. Nič viac mi netreba. Pokiaľ funguje internet, väčšinu vecí viem riešiť. Len nesmiem niečo potrebovať od štátu...tam nepomôže ani funkčný internet.

Tých bizardností sa prihodilo viac, ale ostatné asi ani netreba spomínať. Ešte ich niekoľko určite pribudne...



Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som si myslel :)

9 views0 comments
bottom of page