top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /nový hudobný dokument/

Na jeseň minulého roka som z košickej RTVS dostal zadanie: Napísať námet na cyklus hudobných dokumentov. Už cestou domov v autobuse z Košíc som si robil poznámky. Námet som odovzdal pomerne rýchlo a pomerne rýchlo som sa dozvedel aj to, že to môže byť a pôjdeme do výroby s pilotným dielom. Zostávalo len vybrať respondenta. Po niekoľkých stretnutiach bolo jasné, že si vyberám zo štvorice mien. Najskôr som nadšený nebol, lebo pilotný diel som chcel robiť s niekym, kto pristúpi na moje šialené nápady. Rozhodnutie padlo na Petra Nagya. Úprimne, trochu som sa obával.

Neostávalo mi nič iné, len sa zahĺbiť do jeho tvorby. Cestou do práce som počúval pesničky, vo voľných chvíľach čítal články a rozhovory, prezeral som archív. Nasledovala prvá verzia scenára a prípravy na nakrúcanie. Stretli sme sa v Senci, pred Petrovým koncertom v miestnom kultúrnom dome. Milá pani vedúca nám ukázala niekoľko priestorov, kde by sme mohli natočiť rozhovor. Nakrúcanie dopadlo pomerne dobre. Potom sme si dali dlhšiu pauzu, ja som prepísal scenár a pripravili sme nakrúcanie v Prešove a Košiciach. S Petrom sme strávili jeden deň a ja som mal z toho veľmi dobrý pocit.



Opäť som prepísal scenár, dohľadal ďalšie archívy a čakal na termín strihu. Padlo rozhodnutie, že dokument bude odvysielaný 9.apríla. Mimo program. Trochu som sa obával, aby nezapadlo bez povšimnutia. Keď som to oznámil Petrovi, potešilo ho to. V ten deň má 65 rokov. Myslím, že lepšie promo náš film ani nemohol dostať!

Za to, že som sa na tomto projekte mohol zúčastniť, sa chcem poďakovať v prvom rade môjmu kolegovi a terajšiemu riaditeľovi televízneho štúdia v Košiciach Jarovi Kernerovi. Nebyť jeho, asi by som ponuku na napísanie námetu nedostal. Za super vizuál môže Ivo Miko, s ktorým som už dávno chcel točiť, ale nebolo čo :) A grafiku vyrábal môj bývalý študent Šimon Mináč. Samozrejme pomáhala aj dramaturgička Beata Arvayová a milá pani z archívu, ktorá dohľadávala všetko, o čo som ju požiadal. Je super mať okolo seba ľudí, ktorí vám veria, aj napriek tomu, že nevidia moje predstavy tak jasne ako ja:) Teším sa na premiéru na obrazovkách RTVS a verím, že neostane len pri jendom filme, ale budeme v cykle pokračovať!


Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som si myslel :)

145 views0 comments
bottom of page