top of page
Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /o5 na Erasme/

Maturantom sa podarilo zmaturovať, absolventom absolvovať a mňa čakal týždeň na mobilite učiteľa v Budapešti. Dozoroval som troch našich študentov, ktorí mali dokončiť krátku reportáž o aktivitách počas ich pobytu. Každé ráno som si trochu pobehol okolo Dunaja, potom ma čakali dve až tri hodinky konzultácií a návšteva múzeí.



Ako prvú som navštívil Židovsku synagógu na Dohány utca. Musím sa priznať, že krajšiu synagógu som ešte nevidel. Na jej návštevu mi neostávalo veľa času. Kvôli židovskému sviatku bola počas celého môjho pobytu zatvorená. Vystihol som poslednú hodinku, počas ktorej som sa ňou poprechádzal. Naozaj odporúčam každému! Synagóga bola časťou Budapeštianského geta. Na jej dvore sú masové hroby obetí, ktoré tam popravili členovia SS komanda. Hlboký zážitok to pre mňa bol.

Druhá moja zastávka viedla do Národného múzea. Na to som mal viac času. A tiež stálo za to! Množstvo exponátov tam bolo aj z Košíc, či Spišskej Kapituly. Hlavne rúcha kňazov. Predsa len, mali sme takmer tisíc rokov spoločné dejiny.

Posledná muzeálna zastávka patrila výstave s názvom Van Gogh Budapest - The Impresive Experience. Zážitok to naozaj bol! Síce na výstave nebol žiaden originál, ale digitálne predstavenie to bolo ako sa patrí. Analýza diela, farieb, techniky, virtuálna prehliadka obrazov, veľkorozmerné projekcie v celej hale. Nemusel som ani veľa chodiť. Všetko z pohodlia sedačky...

Po týždni ma čakala cesta do Bratislavy a dvojtýždňové šialenstvo v podobe nakrúcanie ďalšieho pokračovania show Československo má talent!



Úprimne sa teším na koniec mesiaca :)



Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som si myslel :)

5 views0 comments

Comments


bottom of page