top of page
Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /z tábora do tábora/

Hneď po tom, čo som úspešne ukončil prvý denný tábor v bardejovskej BAŠTE, vydal som sa do metropoly Východu. S kamarátmi z Kina Úsmev som sa dohodol, že aj u nich budem lektorovať v dennom tábore. Rozdielov s tým Baštovským bolo niekoľko.

- nebol som na to sám

- prišlo oveľa viac detí

- prišli deti z rôznych komunít

Okrem týchto základných rozdielov by som mohol vymenovávať ďalšie, ale načo :) Traja lektori mali zvládnuť štyridsať detí. Výzva?? No, mali sme aj šikovných asistentov, ktorí dávali na nás a deti pozor. Keď som spomenul rôzne komunity, hlavnou myšlienkou denného tábora bola inklúzia. Prišli k nám deti z rómskej, ukrajinskej aj slovenskej komunity. My, ako lektori - ja, Pavel a Janka, sme dostali zadanie natočiť s deťmi videoklip k pesničke. Najskôr som myslel, že nám ju zloží AI, ale nevychádzalo z nej nič použiteľné. Buď jej skladanie pesničiek v slovenčine nejde, alebo ju neviem používať. Nakoniec sme pesničku zložili spoločne. Text aj hudba boli originálne. Ja som si ešte vymyslel, že deti preložia časti textu do svojich materinských jazykov. To aby sme to nemali až také jednoduché. Mňa prosto baví komplikovať veci..

Ako prvé sme museli nahrať spev. Zapojili sa všetky deti, ktoré nabrali odvahu :) Niekto spieval, iný repoval, či recitoval.

Po tom, ako sme úspešne zvládli nahrať okrem textu aj rôzne nástroje, Pavel prevzal zodpovednosť za videoklip. Zostrihal všetky naše nahrávky a zmixoval táborovú pesničku. Rozdelili sme si deti a každý z nás s nimi vyskúšal inú techniku nakrúcania. Deti si mohli vyskúšať stop motion, klasické nakrúcanie, kľúčovacie pozadie a motion capturig. Rozhodne sme nemali čas na nudu. Okrem toho niekto musel natočiť aj krátky film o tom, ako tábor prebiehal. A keďže už mám nejaké skúsenosti so zbavovaním sa zodpovednosti, nechal som túto úlohu na deti. Veď predsa, bol to ich tábor :) Tejto úlohy sa chopili svedomito.

Takto sme sa spoločne zabávali od pondelka do piatka. Potom prišiel rad aj na nás. Teda aj na mňa. Čo deti natočili, bolo treba spracovať. Tak, aby večer mohli zažiť veľkolepú premiéru v Kine Úsmev!

Skvelý zážitok na koniec leta. Teraz ma už čaká iba naozajstná práca. No možno aj tam tú prácu na niekoho delegujem:) Ide mi to dobre!

Výsledok nášho spoločného snaženia určite zverejním. Všetko chce svoj čas :)




Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som si myslel :)


26 views0 comments

Comments


bottom of page