top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /môj rok v Bašte/


Asi takto nejako pred rokom, plus mínus nejaké tie dni, majúc štandardnú vianočno-novoročnú depku, zamýšľajúc sa nad tým, čo by som mal, mohol a vedel urobiť, napísal som pár riadkov môjmu kamarátovi do Košíc. Že čo teda na tom Východe by sa dalo podniknúť? Lebo asi to vyzerá tak, že tu nejaký čas pobudnem. Nuž a hneď ma uzemnil, že čo leziem do Košíc, že by som sa mal venovať veciam vo svojom okolí a trochu pomôcť miestnej komunite. A poslal mi číslo na Fera. Že to je taký típek, čo v Bardejove niečo rieši s kultúrou a inými komunitnými akciami. Neváhal som teda a zavolal Ferovi. Zistil som, že to je brat jednej mojej kamarátky. Ona mi ho aj spomínala, ale to bolo v čase, kedy som sa len zďaleka zaoberal tým, že sa presťahujem a budem žiť na Východe. Takto sa mi to nejako prirodzene vrátilo, kruh sa uzavrel a ja som sa s Ferom stretol.

Že teda čo a ako a hlavne prečo? Začal som sa pomaly zapájať do vymýšľania toho, čo by sme mohli pre bardejovčanov pripraviť a vymyslieť. Zoznámil som sa s ľuďmi, ktorí v Bašte pracujú na tom, aby si miestny mohli dopriať alternatívnu kultúru aj v pohodlí svojho mesta, aby nemuseli cestovať kvôli koncertom, filmom, či divadlám do Prešova, alebo Košíc. Spoznal som partiu nadšencov, ktorí svoj voľný čas venujú týmto činnostiam. A okrem toho sa snažia zveľadiť hrubú Baštu, kde sa väčšina našich aktivít sústreďuje. A čo sa nám za ten rok, čo som s nimi podarilo? Organizujeme filmové predstavenia. Každý týždeň si môžu diváci pozrieť zaujímavé filmy. Okrem spolupráce s ASFK, ktorá tu bežala, sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s francúzskym inštitútom. Aj vďaka tomu, si u nás môžete pozrieť filmy z francúzskej produkcie. Raz mesačne sme začali organizovať autorské filmové predstavenia. Priniesli sme filmy, ktoré nemôžete vidieť ani v komerčných kinách a s nimi aj ich autorov, alebo ľudí, ktorí na nich participovali. Okrem toho tradičné koncerty, začali sme aj s divadelným workshopom pre deti a kopou iných aktivít. Veď tí čo chodia, môžu potvrdiť! Nechceme zaháľať ani v budúcom roku a už teraz sa snažíme dohodnúť spolupráce, ktoré by náš program obohatili. Veríme, že z roka na rok toho bude viac.

Moja drahá mi raz povedala, že tu sa kultúre venujem viac, ako keď sme žili v Bratislave. Áno, je to tak. Lebo tu mám pocit, že to treba! Slovensko nekončí za Trnavou. Aj tu sú ľudia, ktorí majú o kultúru záujem. Aj keď ich nie je veľa, ale sú! A kým budú, tieto a podobné aktivity budú mať zmysel.

Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som myslel :)

110 views0 comments
bottom of page