top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /veselá Veľká noc/


Tak som si nejako počas Veľkej noci našiel čas aj na rodinu. Moja milovaná dcéra sa celý rok teší na to, ako ju v pondelok prídu vyšibať a vyoblievať mládenci z našej dediny. Ale k nám z našej dediny nikto nechodí. A tak mi neostávalo nič iné, len zobrať korbáč, ktorý mi kúpila moja dcéra, a vyšibať ju. Poistila sa, lebo vedela, že ja takéto nástroje doma nemám. Naozaj žiarila šťastím, čo ma šokovalo. Nuž, zjavne to budem musieť praktizovať každoročne. A keďže okrem mňa, Oliho a dedka ju nik iný neprišiel vyšibať, vybrala sa k sesterniciam do mesta. Zbalila veci na prezlečenie a vrátila sa až poobede. Spokojná, lebo tam šibači boli.

Okrem tohoto zážitku máme ešte jeden. Celú sobotu som strávil v jednej záhrade v obci Miková. Sedel som tam päť hodín a točil peň spílenej hrušky a studňu. Zvláštne? Trochu. Hrušku vraj zasadili predkovia Andyho Warhola a mňa oslovila jedna maďarská umelkyňa, či by som jej ju nenatočil. Samozrejme v štýle Andyho. Neviem, či ste niekto videli jeho filmy. Napríklad 485 minútový záber na Empire state building, alebo 321 minútová štúdia spánku z názvom SLEEP. Nuž, inšpirácia silná. A tak som päť hodín sedel v záhrade a pokukoval po okolí. Poviem vám, v takej Mikovej v sobotu poobede nechodí po uliciach veľa ľudí. A tí, čo aj išli, sa tvárili, že típek sediaci pri kamere v záhrade je úplne v poho. Asi to tam mávajú častejšie. Lebo ani nikto zo susedov neprotestoval, keď som sa pýtal, či tam môžem byť a trošku tú záhradu upraviť podľa umelkyniných predstáv.

Tento filmársky počin bude súčasťou výstavy. Som zvedavý, kto si ju príde pozrieť. A film samozrejme až do konca. Ten bude prekvapivý. Len treba vydržať :)

Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som myslel :)

17 views0 comments
bottom of page