top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

remeslo má zlaté dno


Tak a je to von! Remeslo má zlaté dno. Už by to mali naozaj vedieť všetci. A kto to ešte nevie, nech sleduje rtvs. Tam sa o tejto skutočnosti čoskoro dozvie viac! Tento mesiac budete mať možnosť na obrazovkách sledovať vizitky remeselníkov, ktorí budú súčasťou novej dokumentárnej show. A kto bude mať dostatok odvahy a chuť sa niečo naučiť, môže sa pokojne i prihlásiť.

Na tomto projekte som posledné mesiace pracoval a vyzerá to tak, že nejaký ten týždeň ešte budem. Nakoniec si celú show budete môcť pozrieť i vy na rtvs.

V Detve pani Janka naučí, ako sa šijú kroje. Táto veľmi príjemná dáma, ma kladný vzťah k folklóru. Zbiera a vyrába kroje. Kto sa nebude báť, tiež sa môže čo to o krojoch a ich výrobe naučiť.

V Modre by si to bez keramiky asi nevedeli predstaviť. Pani Mária zoznámi všetkých s tým, ako sa pracuje s hlinou. Kto sa nebojí pri práci umazať, bude mať radosť.

Štítnik vraj volali "železné srdce Uhorska". Dušan sa tu rozhodol pracovať ako kováč. Ak súdruh hovoril, že na východe nič nie je, nebol na Gemeri. Ale šikovní ľudia sú všade. Aj v tých najzapadnutejších kútoch nájdete šikovného remeselníka. O tom, ako môže oheň pomáhať sa dozviete v kováčskej dielni u Dušana.

Toľko v skratke. Samozrejme remeselníkov a remesiel bude viac. Sledujte rtvs a dozviete sa viac :)

29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page