top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /Žilina, Berlín, Szczecin, Zborov/


Pracovné cesty nikdy dopredu neplánujem. Keď to príde, jednoducho idem. A keďže je toho tento rok viac, ako som čakal, skúšam si tie pracovné cesty osviežiť aj výletom s rodinkou. Posledný víkend moja drahá predávala na Žilinskom SASHE trhu a ja som si pri tejto príležitosti dohodol nakrúcanie v Žiline. Aby sme mohli byť spolu. V sobotu večer v naloženom aute, vyrazili sme do Zázrivej, aby sme strávili aspoň trochu času spolu a všetci. Môžem povedať, že najviac sa páčilo deťom. Minigolf hrali až do záverečných hodín. I výlet sme stihli k miestnemu rašelinisku, i pekný výhľad sme mali.

V nedeľu nás čakala práca a cesta domov. No a v pondelok som sa vypravil opäť do najhlavnejšej dediny, aby som v utorok mohol pekne cez Viedeň a Berlín do Szczecina cestovať. Privítalo nás daždivé počasie, ale od výletu po meste nás to neodradilo. Lebo veď i trochu užiť si treba, nie len robiť!

Prekvapilo ma, že celé mesto postavili nanovo po vojne. Nejaké zblúdilé bombičky americké zničili celé historické mesto. A tak, všetky gotické či barokové pamiatky majú dátum výroby po roku 1950. Z vonku krásna červená tehla, pripomínajúca nemesko-švédsko-poľsko-pruskú históriu, vo vnútri komunistami veľmi obľúbený betón. Gotická katedrála z výťahom až do veže, čí krásny zelený dom, v ktorom sídlili NSDAP a Hitler jungen. Výhľad si ale vedeli tí fašouni vybrať. To sa musí nechať!

Jediné, čo ma trápilo bolo to, že sme sa nedostali k moru. Lebo ja to Baltické celkom môžem. Ale nedostatok času a nepriazeň počasia zmarili naše plány, ako prehovoriť celú skupinu na taký výlet.

V stredu nás čakal distribučný sklad Amazonu. Čo vám poviem, samý robot to tam bolo... Ale veď keď pozriete VAT na dvojke RTVS uvidíte.

Po práci opäť cesta na letisko do Berlína a cez Viedeň do Bratislavy, kde mám prechodný domov. Nuž a po nejakých ranných záležitostiach, ktoré bolo treba ešte v najhlavnejšej dedine vybaviť, opäť nalodenie do super vlaku Národného dopravcu a príjemná šesťhodinová cesta našim krásnym Slovenskom až domov. Takto si tu ja na mojom milovanom Východe žijem. Alebo nežijem ??

Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som myslel :)

37 views0 comments
bottom of page