top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /kocky sú hodené/


Toť nedávno som písal, ako som si v našej najhlavnejšej dedine obstaral izbičku a pravdepodobne v nej budem tráviť čas, pokiaľ budem v dedinke pracovať. Hneď som dostal kopu otázok, či je to tu na Východe naozaj také zlé a či sa naozaj vraciam do najhlavnejšej dediny. Tak trochu na vysvetlenie. Nevraciam sa do najhlavnejšej dediny. Stále si myslím, dokonca som o tom presvedčený, že pre moje deti je to tu na Východe najlepšie, čo im môžem dať. Nikdy by v najhlavnejšej dedine nemali také detstvo, ako tu. Za domom máme les, po lúke môže Oli jazdiť na motorke, keď majú chuť, vezmú si vzduchovečku a trošku vytrápia terč a svoju trpezlivosť. Keď je leto, ani neviem, že mám deti, lebo sú celý deň niekde von. Alebo sú všetky deti z ulice na našom dvore. Toto by som im nikdy nezobral.

Problém je len s mojim uplatnením sa tu na Východe. Naozaj nie je kde. Ale to som vedel aj vtedy, keď som sa sem rozhodol prisťahovať. Mal som naivnú predstavu, že by som mohol spolupracovať s košickým štúdiom RTVS. Veď pre nich robím aj v Bratislave. Ale to je to iný vesmír. Najskôr sa takmer rok tvárili, že oni nikoho nepotrebujú. Potom zrazu by aj robota bola, len tie honoráre... Myslia si asi, že keď ste ochotný sa presťahovať do takej diery, tak budete ochotný robiť i zadarmo. Teda nie úplne, ale za veľmi mizerný honorár. Keď som si to zrátal, tak by som robil za trošku viac ako minimálna mzda... A keďže som im povedal, že to ochotný nie som, dostal som milú odpoveď. " Ak si myslím, že si TU nájdem lepšiu robotu, Tak môžem ísť." A veru že idem. TU, teda na Východe si určite lepšiu robotu nenájdem. Ale v najhlavnejšej dedine to problém nie je. Tak len toľko k tej izbičke. Neviem ja lízať rite. Tým pádom sa mi ťažko dostáva k dobre plateným projektom. Ale taký je život v našej brandži. A teda stále je tu možnosť točiť svadby. Prípadne pohreby by som mohol. To tu zatiaľ nikto nerobí. Možno to je diera na trhu...

PS: i my sme si vyrobili kocečky. Nie síce dlažobné, ale papierové, na angličtinu :) Možno trochu pomátajú pomätencov, keď nebudú vedieť, ako ďalej a budú tvrdiť, že tu už nič nie je!

Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som myslel :)

12 views0 comments
bottom of page