top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Filmové udalosti mojim okom 9


Milý čitateľ, za posledné dva mesiace som v televízii vzhliadol niekoľko zaujímavých filmov. Respektíve filmov, o ktorých sa čo to oplatí napísať. Nemám veľa času chodiť do kina a hlavne tu u nás, na Východe ani nijaké poriadne kino nie je. Takže sa ani nepokúšam o nijaký kino zážitok z filmov. Počkám si pekne, pokiaľ ich nevidím v telke, alebo si ich jednoducho odpremietame u nás v Bašte. Nie je to síce kino zážitok, ale film v peknom alternatívnom priestore tiež stojí za to. Toľko naša malá propaganda milý čitateľ. Teraz už ale poďme k tým filmom.

Ako som spomínal, v poslednom čase naše televízie, či aj nie naše, uviedli niekoľko filmov, ktoré rozprúdili hladinu priemyslu na sny.

Ako prvý som si nenechal újsť film Mira Rema - Richard Muller Nespoznaný. Mira a jeho filmy mám rád. A nie je to len pre to, že sme spolužiaci, ale pre to, že to robí naozaj dobre. Od filmu až po jeho propagáciu. O filme Nespoznaný sa toho napísalo milý čitateľ naozaj veľa. O tom, aký je neúctivý, ako dehonestuje človeka a neviem čo všetko ešte. Potešilo ma teda, keď sa film dal pozrieť v televízii. A nielen v našej verejnoprávnej. Česká ho dávala myslím až tri krát. Príležitosti teda bolo požehnane. Na moje prekvapenie som vo filme nevidel nič bombastické, dehonestujúce, zavádzajúce, či neviem čo iné. Film Nespoznaný bol úprimný, ľudský a pravdivý. Možno to bol jeho najkontroverznejší moment. Richard má moje sympatie za to, že poskytol svoj súkromný archív a doslova sa nechal obnažiť. On to s tou nahotou má v sebe. A Miro má moje sympatie za to, že to nezneužil a ukázal veci také, aké sú. Bez čohokoľvek bombastického. Ja osobne som si film užil. Pekná práca!

Druhý film, ktorý som si na obrazovkách nenechal újsť bol film Terezy Nvôtovej - Mečiar. Iste, išiel na predplatenom kanály, ale keďže kino u nás absentuje, aspoň takto si môžem dobré filmy pozrieť. Odporúčam každému vzhliadnuť tento film. Aj keď mne osobne veľa nových informácii nepriniesol, aj napriek tomu by ho mal vidieť každý. Odpoveď na najzásadnejšiu otázku som v ňom nedostal, ale otázka padla. Názor si môže urobiť každý sám. To je na tomto filme najnebezpečnejšie. Lebo vidím, ako si ľudia robia názor na rôzne veci. Ale za to Tereza nemôže, je to na ľuďoch... Každopádne ešte raz, odporúčam si film pozrieť!

A posledný filmový kúsok ktorý som nedávno videl bol film Marty Feriancovej Všetko, alebo nič, podľa knižnej predlohy Evity Urbaníkovej. Čo viac by som k nemu.... Ale teraz vážne milý čitateľ. Úprimne poviem, že tento film nedopozerala ani moja manželka, ktorá takéto môže. A nedopozeral som ho ani ja. Neviem, či to bolo tým, že ho stále prerušovali reklamy, alebo ma naozaj nebavil. Pozitívne však je, že zaujal divákov. Pozreli si ho. Dokonca i po úspechu v kine ho videlo množstvo divákov na televíznej obrazovke. Vysielateľ uvádza, že to bol najúspešnejší program.

Nemusíme robiť iba festivalové filmy. Aj také, čo zaujmú diváka môžeme. Aj to pomôže! Nech sa ten náš priemysel na sny rozvíja a rastie :)

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page