top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

DOM.ov - predstavenie obydlí


Od skorého rána obieham spolu s ľuďmi z projektu DOM.ov okolité obce, v ktorých sa snažia rozbehnúť ich projekt, nazval by som to "revitalizácie osád", a predstavujeme sporiteľom a záujemcom projekty domov, ktoré by mali pomaly začať svojpomocne stavať. Niektorí čakali už iba na tieto projekty, iní stále riešia pozemky, no všetci sa tešia na deň, kedy by mohli v banke požiadať o úver a rozbehnúť výstavbu. Počasie praje a slnečné lúče všetkých vytiahnu na stavbu.


Predstavenie projektov bolo trochu rozpačité. Každý mal o dome pravdepodobne svoju predstavu a tá sa s tým, čo sa dá legálne postaviť za 9 tisíc v niekoľkých rovinách líšila. Najviac asi v tom, koľko má mať dom izieb a aký má byť veľký. No poviem to tak, ako to je. Tento projekt nerieši výstavbu rodinných domov, ale výstavbu nízko nákladových domov pre tých, ktorí si ich iným spôsobom nevedia postaviť. A to je jeden z aspektov, ktorý mi na projekte príde veľmi sympatický. Učí Rómov hospodáriť. Lebo na pozemok si šetria v prvej fáze projektu a potom v druhej fáze, ak im banka schváli úver, môžu ho čerpať a samozrejme riadne splácať. Lebo to už je ako s každým z nás. Ak platíš, banka ťa má rada, ak neplatíš, nehnuteľnosť ide do dražby. Aj keď argument: "Kto by už šiel bývať na vatru?" - je veľmi silný. Táto téma však popri dobrom úmysle odkrýva aj témy, ktoré sa mnohí snažia nevidieť. Neprispôsobilosť, rasizmus,... Na to, aby sa ľudia prejavili musíte mať buď veľa trpezlivosti, alebo tie prejavy iniciovať. V tomto prípade sú niektoré vzťahy tak napäté, že iniciovať netreba nič a dokonca ani trpezlivosť nemusím mať nijako obzvlášť veľkú. Stačí vydržať. Každé nakrúcanie otvára ďalšiu a ďalšiu tému na to, aby výsledný film nebol iba zostrihom atrakcií. Sám som zvedavý, ako to bude pokračovať a čo všetko sa mi podarí zaznamenať. Verím, že z toho bude zaujímavý snímok.

Ja som sa od skupinky okolo obeda odpojil, pretože do môjho projektu nepotrebujem zaznamenať dianie v každej dedine. Zameral som sa na tri, v blízkosti Bardejova. Ponúkajú projekt v rôznej fáze, takže celý proces môžem odsledovať v jednom roku. A prozaickejší dôvod je ten, že nemusím cestovať ďaleko. všetko sa deje v mojom okolí :)

Tu je pár snímkov z dnešného dňa:

Lenartov, Lukov, Frička - to boli lokality, ktoré som dnes navštívil spoločne s ľuďmi z projektu DOM.ov.

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page