top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /v Bašte bude kinedok/


Opäť raz prišiel víkend. A na tento som sa naozaj tešil! Trávim ho v Banskej Štiavnici, na worshope k spusteniu tohoročného filmového programu kinedok, do ktorého sme sa zapojili s našou a dúfam, že i vašou Baštou. Bude sa na čo tešiť!

Ale trošku odbočím na chvíľku. Že sa mi to stáva často? Viem! A vôbec mi to nevadí...

Vybral som sa z môjho bejs kempu do hlavnej dediny a cestou ma čakal kultúrny šok. Pokiaľ som ja doma pred cestou sekal asi desať centimetrové ľady u nás na ceste, aby ma neprekvapila jar a nezatopila záhradu, v hlavnej dedine ma druhý deň privítalo počasie, na aké som naozaj nebol z bejs kempu zvyknutý. Krásne teplúčko. Asi trinásť stupňov! Aj moje telo mi to dalo pocítiť. Alergia sa okamžite prihlásila... No a z hlavnej dediny som nabral vikendový smer - Banská Štiavnica.

Ako som už pred odbočkou písal, zapájame sa s Baštou do kinedoku tento rok. V programe je šestnásť výborných dokumentov, ktoré by sa k nám inak asi iba ťažko dostali. Uvidíme, či ich stihneme zaradiť všetky, ale minimálne desať ich dáme. A ja pevne verím, že nájdeme čas i priestor aj pre ostatné! Autorské premietania, ktoré sa nám podarilo rozbehnúť minulý rok asi trochu ustúpia, lebo dokumentov budeme mať tento rok neúrekom. A chceme vám priniesť aj nejaké hrané filmy. Ale keď sa mi do rúk dostane niečo, čo by sa oplatilo vidieť a ukecám autora, aby meral k nám cestu, určite si nenecháme újsť ani autorské premietanie. Dnes teda len takto pár riadkov, lebo však som tu pracovne a nemám čas... :)

Musím sa priznať, že ako už v poslednom čase to býva mojím dobrým zvykom, vstával som dosť zavčasu. I zobudil som Lukáša, môjho spolubývajúceho a dumali sme spoločne, čo s načatým dňom. A pokiaľ miestni junáci pootvárali podniky, kde by sme mohli v pokoji poraňajkovať, prešli sme botanickú záhradu i priľahlé uličky Štiavnické. A teda až po takomto dobrodružstve, vrhli sme sa do práce a worksopovali sme. Nuž a po dobre odvedenej práci nepohŕdli sme pozvaním na výstavu, tortu a dobré víno, od lokálnych vínnych majstrov. A keď sme sa s umením, tortou i vínom vysporiadali, zamierili sme na izbu a čakali na ďalšie skvelé ráno :) Aj takto sa dá pracovať :)

Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som myslel :)

11 views0 comments
bottom of page