top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel /fušujem do remesla lokálnym televíziám/


Pomaly si tu na Východe hľadám svoje miesto. Prednedávnom som zacitoval z knihy Miša Hudáka a dnes už len dodám, že pri našom stretnutí mi tak milo povedal, aby som ešte takých päť rokov nejako vydržal a potom to už bude ok. Asi toľko trvá, kým si tu človek nájde svoje miesto. Ja mám teda prvý rok za sebou a stačí vydržať už len štyri. To je v poho, či?

No a keďže tu mávam kopu voľného času a nie vždy je čo robiť na záhrade či pri dome, občas niečo robím pre miestne občianské združenia, či rôzne komunitné organizácie. Ako inak, točím im videá. Upútavky na akcie, ktoré organizujú, či rôzne iné udalosti. Také drobnosti. No nedávno som zabrúsil naozaj už do profesionálnych vôd. Oslovili ma z miestnej komunitnej nadácie, či by som pre nich nenatočil besedu. Dlhé roky to robila miesta televízia, ale v poslednom čase to končilo ako nimi riadená beseda o témach, ktoré nikoho netrápia. A keďže mesto je plné červenokožcov a miestna televízia sa tomu nevymyká, mňa veľmi potešila príležitosť trochu ich nasrať:)

Dokonca mi ponúkli aj honorár. No ten by nestačil ani na prenájom jednej kamery... Ale pocit, že to niekoho pekne vytočí mi dáva viac, ako platená práca. A tak teda dotujem tieto moje pracovné aktivity.

Samozrejme využívame priestor Bašty a dostáva to taký undergroudový punc. Hneď vidieť, že ideme proti prúdu :) Keďže bašta je historický objekt, nie je v nej nijaké vykurovanie, ale keď som prisvietil, zrazu tam bolo príjemne teplúčko. Také dve 800W svetlá vedia vyhriať aj starú budovu :) A to mávam ešte jedno v zásobe. Začnem ho používať, keď bude väčšia zima.

Teraz mi tieto moje riadky pripomenuli, že som natočil aj debatu s Mirom Remom, ktorý bol u nás premietať film. Tak by som to mal čím skôr spracovať a nejaké pasáže asi aj uverejníme. Patrilo by sa!

No a okrem takýchto mnou dotovaných aktivít samozrejme skúšam aj Košické štúdio RTVS. Nerobí sa tam síce nič svetoborné, ale keď ja iné ako tie televízne a filmové veci neviem... A hlavne, treba z niečoho žiť. Na Rastislavovej 13 teda začínajú moje pokusy vytvoriť si aké také zázemie a snáď z času na čas aj nejakú prácu tam dostať :)

Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM.Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som myslel :)

6 views0 comments
bottom of page