top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Filmové udalosti mojim okom 5


Milý čitateľ, dlhšie som o ničom vo filmovom svete nenapísal, aj keď možno aj bolo o čom. Veď sme mali festival v Cannes. Ale o tom predsa písali iní, nemusel som aj ja.

Mňa, milý čitateľ, zaujalo porovnanie dvoch filmov. Teda moje porovnanie. A ako sa hovorí: „ak dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté“ sa pri týchto filmoch potvrdilo. Nechcel by som znižovať kvalitu ani jedného z nich. No predsa len musím uznať, že pre mňa osobne majú kvalitu rozdielnu. Aby som nechodil dlho okolo horúcej kaše, milý čitateľ, tu sú teda názvy oných filmových diel. Prvý film – hraný – Lída Bárová, režiséra Filipa Renča. Druhý – dokumentárny – Zkáza krásou, režisérky Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejnu. Oba filmy hovoria o tej istej téme a to o láske mladej českej, či československej herečky k nemeckému ministrovi propagandy Gobelssovi. A predsa, keď si ich milý čitateľ pozrieš, každý z nich zanechá iný dojem. Mladá herečka v podaní Táni Pauhofovej je pekná. Mňa osobne však viac dostala výpoveď starej pani, ktorá hovorila o tom, čo prežívala. Jednoducho v tomto ani krásna tvárička nenahradí rokmi odžité skúsenosti. Ale odporúčam ti, milý čitateľ, aby si si pozrel oba filmy. Môžeš si sám urobiť názor.

Keď už som pri starých ľuďoch, mám tu ešte jeden film, v ktorom sa milý čitateľ budeš pozerať na trojicu zostarnutých hudobníkov. A to je snímka Para nad riekou režisérov Roba Kirchhoffa a Filipa Remundu. Tiež odporúčam zájsť na tento film. Dá sa pri ňom trošku zamyslieť nad životom a z kina milý čitateľ určite odídeš s dobrým pocitom. A tak by to asi malo byť. Veď predsa nechceme si pridávať na depkách. Trošku dobrého pocitu si zaslúžime. Príjemné sledovanie, milý čitateľ. Opäť sa ozvem, keď bude o čom :)

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page