top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Filmové udalosti mojim okom 3


Milý čitateľ, dnes sa budem venovať milej to udalosti, národným filmovým cenám Slnko v sieti. Toť nedávno si dokonca mohol sledovať priamy prenos z udeľovania tohto ocenenia na našej milovanej RTVS. Ako sa v poslednom čase stalo dobrým zvykom, väčšinu ocenení si prebrali dokumentaristi. A to dokonca aj za hranú tvorbu. Nuž, rozdiel medzi dokumentom a hraným filmom sa pomaly stráca. A u nás dnes tvorca nikdy nevie, čo nakoniec z jeho pôvodného námetu bude. Veď už neraz sa stalo, že to, čo bolo vyvíjané ako dokumentárny film, nakoniec skončilo ako hraný. Myslím, že najzásadnejším kritériom je kvalita filmu a nie žáner. Takže, či dokument, alebo hraný, je to jedno. Hlavne aby bol dobrý. Aj keď, myslím že aj hraných režisérov máme u nás dobrých. Tak čakám, čo od nich najbližšie uvidím. Podľa toho čo som počul, minimálne jeden, či jedna, pripravuje zaujímavý snímok. Tak snáď o dva roky na ďalšom udeľovaní národných filmových ocenení sa blysne. /držím palce Mariana :)/

Najviac ocenení získal film Eva Nová, režiséra Marka Škopa. Pozbieral ich za réžiu, najlepší hraný film, najlepší filmový scenár a najlepší herecký i mužský výkon. Akademici ho ohodnotili vysoko a ak si ho milý čitateľ nevidel v kine, môžeš sa tešiť, že ho uvidíš na obrazovkách RTVS, keďže ho koprodukovala. Tak sleduj program milý čitateľ, aby si neprepásol príležitosť :)


Cenu za najlepší dokumentárny film si odniesol Jaro Vojtek, za snímku Tak ďaleko, tak blízko. Osobne odporúčam si tento filmík pozrieť. Už som o ňom čo to napísal v mojich predchádzajúcich postrehoch. Jaro vie takéto témy robiť a prináša mu to ovocie. Minulý rok za tento film získal IGRICa, tento rok mu priniesol Slnko v sieti. Gratulujem Jaro! Medzi dokumentárnymi filmami bolo aj ďalšie horúce želiezko a to film Mira Rema Comeback. Tiež skvelý film. Ak si ho milý čitateľ ešte nevidel, odporúčam vzhliadnuť.

O Mirovi ešte budeš počuť.

Tak ako medzi dokumentmi aj medzi animovanými snímkami sa ocenenie ušlo minuloročnej víťazke IGRICa. Slnko v sieti za najlepší animovaný film získala Joana Kožuch za film Fongopolis. Držím palce tejto milej deve. Minulý rok sme spolu robili rozhovor, keďže som robil film o ocenených IGRICoch. Som rád, že som ju spoznal a myslím, že si obe ocenenia zaslúžila. No a držím palce pri ďalšom dielku.

Rozprávka Sedem zhavranelých bratov získala ocenenia v dvoch kategóriách. Za najlepšie kostýmy si cenu odniesol Jauraj Steiner a najlepší architekt-scénograf bol podľa akademikov Peter Čanecký a Ondřej Mašek. Keď už som pri rozprávkach, neviem si pomôcť, ale od čias Sokoliara Tomáša, mi v našich rozprávkach vždy niečo chýba. Nie že by boli úplne zlé, ale k tomu, aby boli dobré tam vždy chýba kúštiček niečoho, čo zatiaľ neviem presne pomenovať. Zdajú sa mi také vykuchané a nepresné. No ale musím uznať, že scénografia a kostýmy v Siedmych zhavranelých bratoch boli fajn. Scenáru som veľmi neveril. Aj keď je to možno len môj pocit. Ktovie? Zhodnoť sám, milý čitateľ.

Nuž a aby som ocenenia Slnko v sieti skompletizoval, ostáva ešte cena za najlepší filmový zvuk, tú získal Tobiáš Potočný za zvuk vo filme Koza, cena za najlepší kameramanský výkon, tú získal Martin Kollár, tiež za kameru vo filme Koza, ocenenie za najlepší filmový strih získal Marek Kráľovský za film Čistič, no a posledné ocenenie za najlepšiu filmovú hudbu získal za film Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom in memoriam Marek Brezovský. Ak máš milý čitateľ čas cca dve hodinky, pozri si toto dielko. Vrelo odporúčam.

Nuž a už len na záver, cenu za výnimočný prínos získali dvaja režiséri. Juraj jakubisko a Igor Luther.

To je asi všetko, milý čitateľ, čo by som k oceneniam Slnko v sieti napísal. Nechce sa mi veľmi rozpisovať

o jednotlivých filmoch. Ale myslím, že ceny, ktoré získali v jednotlivých kategóriách si zaslúžili. V posledných rokoch sa zvyšuje nielen kvantita ale aj kvalita našej kinematografie, čo je veľmi potešujúce. Teda neviem ako pre teba milý čitateľ, ale pre mňa áno. Predsa len, mňa sa to týka. Tak sa teším :) No a teší ma aj to, že sa medzi ocenenými začína pohybovať čoraz viac ľudí, s ktorými som strávil na škole nejaký ten čas. Tak veľa zdaru slovenskému filmu!

Tento text vznikol na popud niečo vytvoriť pre časopis GAMBATY, kultúrneho zinu z bardejovska, nielen však len

o bardejovskej obskúrnej kultúre…

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page