top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Ako som na Východ za šťastím išiel / neuveriteľné pribehy z konca sveta/


Máte pravdu, fotka nenasvedčuje tomu, že by v texte mali nasledovať nejaké neuveriteľné príbehy. To som si len skúšal nové pero na tablet. Keďže von viac prší ako sneží, sedím doma a premýšľam, čo by sa dalo robiť. Okrem niekoľkých podcastov, ktoré som pripravil pre kultúrno-komunitné centrum BAŠTA, si hrám s deťmi na klavíri a občas niečo načarbem. Len tak, aby prešiel čas. Prečital som už takmer všetko, čo mi Ježiško priniesol, takže asi tak sa tu vlečie čas.

No v tomto všeobecnom marazme ma ešte koncom minulého roka zaujala jenda udalosť. Jedno poobedie ma z nič nerobenia vyrušil miestny rozhlas. Zvolávali dobrovoľných hasičov a všetkých dobrovoľníkov, ktorý chceli pomôcť pri hľadaní zmiznutej osoby. Jeden dobrák z našej osady mal už všetkého dosť a rozhodol sa, že sa ide obesiť do lesa. Povedal to každému, koho stretol. A keďže naozaj z osady zmizol, začali ho hľadať. Zvesť sa doniesla až k starostovi, ktorý zvolal dobrovoľných hasičov a všetkých, čo boli ochotní neboráka hľadať. Absurdnosť príbehu spočíva v tom, ako je nesmierne dôležité mať v obci krčmu. Neborák z osady cestou do lesa šiel popri krčme. Povedal si, že kým sa obesí, trošku sa poteší nejakým potužujúcim nápojom. A pokiaľ sa v našej dedine rozbehla pátracia akcia, neborák sedel v krčme. Našťastie niekoho napadlo zájsť aj dokrčmy a neboráka tam našli šedieť za stolom a popíjať. Všetko sa tak nakoniec dobre skončilo. Aspoň v zmysle, že nikto sa neobesil. Zatiaľ.

Napriek tomu, že nie som zástanca konzumácie alkoholu, musím uznať, že existencia krčmy zachránila jednu bytosť.

Aj takéto historky sa tu odohrávajú na pozadí všetkých konšpiračných príbehov, ktoré sa vynárajú z temného internetu. Možno by stačilo, keby si dotyční konšpirátori vypili a prišli by na iné myšlienky. A možno pijú až príliš. Ktovie? Všetkého veľa škodí. Alkoholu, aj konšpirácií. Väčšinou je prevda veľmi jednoduchá, len odmietame priznať, že sa to tak mohlo udiať. Lebo to by bolo príliš jednoduché a to nesedí do konšpiračných teórií.



Tak AHOJ BARDEJOV! MOJA NÁRUČ JE STÁLE OTVORENÁ NOVÝM ZÁŽITKOM. Vyzerá to tak, že ich tu bude viac, ako som si myslel :)

4 views0 comments
bottom of page