top of page
  • Writer's picturePeter Kovacik

Kultúrne dedičstvo


Ako som už písal, zapojil som sa do kolektívu tvorcov, ktorí robia 21 filmov o projektoch, podporených Nórskymi grantami. Na mňa vyšli dva. Prvý o Bardejovskom suburbiu, čo je komplex židovských stavieb. A druhý o protitureckej okrúhlej bašte v Štiavnických Baniach. Práve som poslal na odobrenie moje námety, ako by som chcel tieto témy spracovať. Bardejovský film by mal byťštylizovaný dokument, ktorý bude hovoriť viac o osude židov v tomto regióne, ako o samotnej stavbe. Ale len zdanlivo. Samozrejme, všetko so všetkým súvisí.

No a príbeh v Štiavnických Baniach by mal byť o dvoch malých hľadačoch pokladov. Tí hľadaju poklady - kešky - po celom našom krásnom Slovensku a popri tom spoznávajú históriu jednotlivých stavieb, krajov, proste všetkého, čo navštívia. A aby sme mohli natočiť film o protitureckej bašte, zablúdia pri hľadaní aj k nej. Uvidíme, čo sa o nej dozvedia. Ja som mal naozaj čo robiť, aby som našiel akúkoľvek informáciu. Musím povedať, že Štiavnické Bane sú dosť v tieni Banskej Štiavnice. Možno aj môj krátky film im pomôže k tomu, aby ich objavilo viac návštevníkov. Uvidíme, ako sa s mojimi námetmi vyrovná producentka. Predsa len som si trošku od pôvodnej predstavy projektu uletel.

Myslím, že nie na škodu filmov. Ale... posledné slovo asi nebudem mať ja :)

Sám som zvedavý, čo a ako z toho nakoniec bude realizované. V polke mája máme druhé kreatívne stretnutie, kde sa o výslednej forme bude diskutovať.

Výsledok bude možné vidieť koncom roka. K filmom by mala pribudnúť aj fotografická výstava. Tak držte palce, nech to dopadne presne tak, ako má :)

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page